Efficiënter maar niet leuker

9 juni 2015

Alles moet almaar efficiënter. En slimmer. En met minder moeite. Maar wordt het daar ook leuker van? Ik vind van niet. Sommige dingen mogen best een beetje moeite kosten. Of wat geld. Met de robotisering, automatisering en mechanisering hoeven we steeds minder te doen. Dat is een probleem, want ik doe graag dingen. Ik maak graag iets. En ik bedenk graag wat. En ik beweeg me graag van de ene naar de andere plek, ook als dat niet efficiënt is.

Efficientie

Voldoening

Internet-shoppen is natuurlijk heel efficiënt. Maar bol.com is bij lange na niet zo leuk als de boekhandel in de stad. Volgens mij wordt het hoog tijd om weer eens wat minder slim te worden en om meer te doen omdat het leuk is. Brei eens een trui, hak eens wat houtjes, neem eens de fiets in plaats van de auto, kook je eigen eten weer lekker zelf en bak eens een een taart. Maak je eigen mayo (echt heel makkelijk) en sla je eigen slagroom. Dat geeft veel meer voldoening.

Werk

Ook op het werk kan het allemaal best wel wat minder op efficiency gericht zijn. Daar wordt het in ieder geval leuker van, afwisselender en uiteindelijk misschien ook wel goedkoper. Geef mensen weer verantwoordelijkheid. En als je zelf geen verantwoordelijkheid hebt, neem die dan gewoon. Ga lekker buiten je boekje!

0 Comments

Geef een reactie