Ik zweer het naturisme af

Ik ben er helemaal klaar mee. Dat oubollige naturisme en dat gezever over in harmonie met jezelf en de natuur en met respect voor anderen en dan nog dat vermaledijde gemeenschappelijke bloot. Ik ben vanaf nu geen naturist meer. Ik breek uit mijn hokje. Ik ben voortaan weer gewoon lekker bloot, net als vroeger. En zweer ik daarmee mijn liefde voor de natuur af, nee. En kom ik nu nooit meer op een naturistencamping? Natuurlijk wel. Maar dan gewoon lekker bloot en niet meer naturistisch.

Rob als 22 jarige op een skûtsje

Kinderachtig gedoe

En oh ja, ik laat me ook niet meer verleiden tot allerlei zinloze discussies of je wel of niet achter een hek moet en of je er voor uit moet komen dat je graag bloot bent. En al helemaal niet meer over tatoo’s en piercings op bepaalde plekken. En of je je moet scheren of juist niet. Of pubers wel een pareo om mogen bij het zwembad. En of de WNBR wel naturistisch is. En dat gedoe over foto’s. Ik heb het er helemaal mee gehad. Kinderachtig gedoe! Iedereen doet lekker waar hij zin in heeft. Vrijheid is elkaar niet in de weg zitten en elkaar de ruimte laten. Dat is pas echt belangrijk in mijn ogen. En of je dan een hoofddoek wil dragen of in je blote kont over straat wilt, mooi lekker zelf uitzoeken!!!

Conservatief

Zo, dat lucht op…

Ouwe lullen

Naturisme is voor ouwe lullen. Lekker bloot is voor iedereen. Kijk wat er gebeurt, de jeugd heeft helemaal geen bezwaar tegen bloot. Ze gaan wel naar de sauna, bijvoorbeeld. En in het buitenland waar geen naturistische dogma’s heersen, zoals in Nederland wel het geval is, zijn veel meer jongeren bloot. Je hoeft alleen maar te kijken naar de WNBR in Amsterdam, 15 ouwe mannen, en de WNBR in Londen, een paar duizend feestvierende mensen. Wat is nou leuker, dit?

Of dit?

Ik ben er van overtuigd dat we met onze ouderwetse dogma’s vernieuwing en verjonging tegenhouden. Ik zou zeggen, verzet je niet langer, maar ga er gewoon in mee!

Saunakaravaan

Een fantastisch voorbeeld van allerlei mensen van allerlei leeftijden die lekker in een groep met elkaar hun eigen gang gaan is de saunakaravaan. En iedereen is welkom, lijkt het. Ik ga ook een keer kijken! Kleinschalig, zelf georganiseerd en gewoon doen wat je met elkaar wil doen.

 

  16 comments for “Ik zweer het naturisme af

 1. 22 februari 2014 at 07:33

  Dag Rob,

  Denk jij dat de Nederlandse WNBR zo’n duffe toestand is omdat er 15 oude mannen kwamen opdagen? Of denk jij met mij dat Nederlanders momenteel nog preutser zijn dan dominees en dat de jonge mensen daarom wegblijven. Tussen die duizenden Engelsen reden vast en zeker ook een stel oude mannen, dat houdt de jeugd echt niet tegen.

 2. 23 februari 2014 at 00:32

  Super!

 3. Rob Meerwijk
  23 februari 2014 at 10:23

  @Boudewijn

  Ik geloof zeker niet dat dat de enige reden is. Naar de echte reden blijft het een beetje gissen. Maar in ieder geval is de WNBR-organisatie in Amsterdam heel suf. Ik weet niet of je wel eens geprobeerd hem om met ze in contact te komen. Dat lukt in ieder geval niet. En als ze er een feestelijke demonstratie van zouden willen maken dan moet je toch een aantal organisaties of groeperingen mee krijgen, bijvoorbeeld jonge kunstenaars of zo. En politieke partijen, bijvoorbeeld GroenLinks. Het gaat toch over minder auto in de stad, dacht ik. En als je het zo breed aanpakt dan krijg je misschien wel meer gemengd publiek.

  Even voor de duidelijkheid, ik heb niets tegen oude mannen, integendeel. Ik ben hard op weg om er zelf één te worden 🙂 Ik heb ook bewust foto’s van de WNBR en de saunakaravaan gekozen waar alle leeftijden op voorkomen. En de meisje op de rolschaatsen en de fiets zijn overduidelijk geen naturist. Maar ze doen wel mee en hebben overduidelijk plezier! En daarom vind ik dat zo’n mooie foto, die direct weergeeft waar het mij om gaat.

  Ik heb wel wat tegen conservatisme. En dat is wat ik de “ouwe lullen” verwijt. En dat heeft eigenlijk niet eens zo veel met leeftijd te maken. Op het NFN-forum opereert ene Karin3, die naar eigen zeggen geloof ik een jong gezin heeft. En zij valt ook in die categorie.

 4. roland
  23 februari 2014 at 21:03

  Heel anders gaat het in België. Daar zijn enthousiaste mensen die de kar trekken en ook zichtbaar zijn. Kom net thuis vanuit Brussel en heb met de organisatie van de WNBR Brussel (Cyclonudista) de after party van de Museum Night Fever avond bijgewoond (Bulex Party). Daar hebben we met 4 man naakt de tour staan promoten op een gekleed feest met 4000 jongeren. Er is heel veel reactie geweest en de tocht wordt zichtbaar gemaakt onder het (hier veelal jongere) publiek. Daar kunnen ze in Amsterdam nog veel van leren…..

 5. Rob Meerwijk
  23 februari 2014 at 21:46

  @Roland

  Jongeren op een Bulex Party? Dat is niet zo naturistisch hoor (opgeheven vingertje) 😉

 6. roland
  23 februari 2014 at 21:53

  🙂 nee dat is waar, maar wel het blote leven gepromoot 😉

 7. Carol
  24 februari 2014 at 10:49

  Met veel plezier dit blog gelezen. Super. En hele leuke foto’s.

 8. 25 februari 2014 at 10:48

  Ik dacht, dat je al eerder klaar was met naturisme, zoals je het aangeeft. Dat geldt voor mij zelf al langer, gewoon lekker bloot, waar het kan, op een geschikte plek.
  Ik blijf wel ’n enkel forum volgen, maar reageer alleen, als het onderwerp mij boeit.
  Zoals in juni 2013 de door studenten geoorganiseerde Skinny Dip in Zandvoort hebben kunnen zien, vind ook de jeugd bloot gewoon lekker.
  En nu kampeer ik al enige weken op de grootste nudist club van Sydney, genaamd Kiata Country Club.

 9. Rob Meerwijk
  25 februari 2014 at 11:42

  @Tony Is ook zo, alleen de dominee in mij probeerde nog om mensen te overtuigen door geleidelijke verandering voor te stellen. Ik zie nu in dat dat niet lukt. Dus dat geef ik bij deze op. En dit stuk (en het volgende) zijn geschreven als knuppel in het hoenderhok. Vandaar af en toe scherpe bewoordingen.

  Veel plezier nog Down Under

 10. Joop
  25 februari 2014 at 15:26

  Hallo Rob,

  Helemaal met je eens dat de organisatoren van de WNBR Amsterdam niet meer de jongsten zijn. Ik hoor er zelf bij en ben inmiddels ook reeds 65.
  Het is in Apeldoorn indertijd wel op initiatief van een jonge knul (Jurgen) begonnen. Eén jaar heeft hij de kar getrokken. Toen was het voorbij! Overigens beweegt hij zich intussen met veel succes op andere terreinen en dat moeten we hem natuurlijk gunnen.
  Met een vast groepje mensen, verspreid wonend over het hele land zijn we toen verder gegaan. Toegegeven wij hebben niet zo’n enthousiast naturist/nudist als Jerome Jolibois in Brussel in ons midden. Hij zorgt steeds dat hij in de kijker komt via de media. Ik heb veel respect en bewondering voor hem. Maar ik ben nu eenmaal een ander type! Ik zou mezelf geweld aandoen als ik in zijn voetsporen me hier in Nederland zou gaan profileren. Dan is het niet meer echt. Bij hem is het dat duidelijk wel. Ook de andere organisatoren kunnen het zó niet. Wat niet wil zeggen dat iedereen toch weer op een eigen manier probeert een steentje aan het succes van de Nederlandse WNBR bij te dragen. Zelfs was er een paar jaar nog een tweede WNBR (Wageningen-Arnhem), georganiseerd door jonge studenten. Ook zij kregen te weinig respons en hebben het bijltje erbij neergelegd.
  Wij gáán door tot nu toe. Naast de ene ruim dertiger in ons gezelschap kwam er vorig jaar ook een enthousiaste twintiger bij, die zonder al meteen in de organisatie te gaan, toch z’n stinkende best deed om leeftijdgenoten mee te krijgen. Het bleef bij veel respect voor hem van hun kant uit, maar mee bloot de fiets op gaan was hen juist een brug te ver.
  Ook dit jaar zullen we in Amsterdam weer rijden, hopelijk eens met stralende zon en niet met regen. In dat opzicht heeft Brussel de weergoden al veel meer op zijn hand gehad. Via contacten met ‘groene’ organisaties, Fietsersbond, NFN maken we publiciteit, voor zover dat zonder financiën mogelijk is en natuurlijk benutten we ook Facebook, Twitter en de WNBR-pagina op Google.
  We staan open voor je ideeën, als je ons een ‘boost’ kunt geven. Ook wij zouden immers heel graag met minstens 100 enthousiastelingen door de straten rijden, zoals ik dat vorig jaar in Brussel meemaakte, of met nog veel meer, waar de enthousiaste verhalen van deelnemers aan de WNBR London ons over vertellen.

  Een ‘gewone lekkere blote’ groet voor jou!

 11. roland
  25 februari 2014 at 20:55

  Wellicht is een andere reden in NL ook dat er minder hard gevochten hoeft te worden voor een betere verkeerssituatie voor fietsers. We hebben een van de beste (zo niet de beste) voorzieningen voor fietsers in het verkeer. De hoeveelheid fietspaden is denk ik uniek in de wereld. Het kan natuurlijk altijd beter en veiliger, maar om de kwetsbaarheid op deze manier te tonen is minder noodzakelijk. Het zal dus nog een stapje moeilijker zijn om mensen mee te krijgen voor de tocht. Hopelijk lukt het om dit jaar meer mensen enthousiast te krijgen. Joop, jij moet zeker niet veranderen, je bent wellicht al 65, maar nog jong van geest. 🙂 Dat gevoel heb ik helaas niet bij de anderen. Het ligt niet aan jou!

 12. Rob Meerwijk
  25 februari 2014 at 22:01

  @Joop

  Ik hoop dat je snapt dat ik helemaal niet negatief ben over jullie. Verre van dat. Mijn punt is dat de echte, bijna religieuze en dogmatische naturisten – en dat ben jij natuurlijk niet – bloot hebben gemonipoliseerd met hun ouderwetse ideeën, waarbij geen ruimte is voor andere ideeën en gedachten. Dat heb ik vaak genoeg meegemaakt. En dat is wat veel mensen afstoot. Dat is een imagoprobleem. Hoewel ik het nog steeds jammer vind dat er op eerdere berichten en mails van mij door jullie niet is gereageerd.

 13. Joop
  26 februari 2014 at 00:21

  @ Roland

  Het enthousiasme spat er inderdaad bij een aantal van de organisatie niet van af! Soms lijkt het wat gezapig te worden. Er is dan ook zeker nieuwe en extra bezieling nodig om van de WNBR Amsterdam ook echt een feest van heerlijk in je blootje door de stad fietsen te maken, zoals dat in menige andere (hoofd)stad zeker wel het geval is. Daar moeten we voor gaan! Daarbij is dringend ook ‘jong talent’ gewenst!

  @ Rob

  Excuses voor het niet reageren op jouw berichten en mails aan ons! Maar neem van mij aan dat er absoluut geen kwade opzet in het spel is geweest. In mijn herinnering zie ik echter geen post van jou voor mij. Het zal dus via andere kanalen binnengekomen zijn dan die ik beheer.
  Ik probeer het nog verder na te trekken.

 14. 12 maart 2014 at 13:38

  Interessante blog!

  Om te beginnen: ik ben die ‘enthousiaste twintiger’ waar Joop het hierboven over heeft. De WNBR sprak mij jaren eerder al erg aan, maar bepaalde dingen – ook die jij benoemt – hebben mij eerder tegen gehouden. Zelf denk ik dat het vooral een ‘imagoprobleem’ is. Kijkend naar bijvoorbeeld London zie je veel enthousiasme, plezier en een pluriforme groep, jong, oud, man, vouw. In Amsterdam lijkt et vooral man en ‘oud’ te zijn. Het heeft niet die flitsende enthousiaste uitstraling die het elders heeft. Gebrek daaraan hield mij eerder tegen en hielden vrienden en bekenden van mij tegen om met mij mee te gaan (je gaat toch niet met zo’n groepje oudjes meefietsen). Niettegenstaande dat ik de meeste camera’s heb ontdoken, heb ik een paar foto’s van mezelf terug kunnen vinden. 🙂

  http://www.photoart.nl/Local132/Amsterdam/5021.htm

  http://www.ipernity.com/doc/rienkmebius/23518161/in/album/451809

  Ook het doel is ietwat vaag. Omdat het oorspronkelijke doel (veiligheid voor fietsers) in Nederland niet echt van belang is (wij hebben het super geregeld wat fietsverkeer betreft) moet je je volgens mij meer richten op vrijheid, gelijkheid en lichaamsacceptatie.

  Ondanks de bedenkingen heb ik het gewaagd om vorig jaar mee te fietsen. En behalve het weer was het een erg leuke ervaring. Nog steeds was de groep wel vrij homogeen, wat erg jammer is.

  Want er is wél enthousiasme. Kijk naar de skinny dip record poging, de naked run bij de Zwarte Cross, de zwemdag in het Tikibad van Duinrell. Er waren alle keren genoeg enthousiaste jongeren!

  Wat naturisme een beetje achtervolgd is denk ik het ‘geiten-wollen-sokken’ imago en het hier en daar belerende vingertje.

  Een jongen in een filmpje bij de wnbr in London zei tegen de verslaggever: “I just like to get naked”. 🙂 Dat is wat ik eigenlijk ook vind en dát moet volgens mij meer uitgestraald worden. Wees jezelf, geniet van je leven, je lijf en de wereld om je heen en voel je vrij! 🙂

 15. Paul
  24 november 2015 at 15:09

  Ik vind naturisme helemaal niets, alles mag naakt maar moet strak in het gareel en niet links of rechts, voor of achterom en vrij over liefde en sex te spreken is al helemaal uit den boze.
  Het zijn overtrokken georganiseerde lui die naturisten, nee dan de nudisten die zijn geheel vrij van denken doen sexuele geaardheid geloof en je mag je meningsuiting geven en kan je wel links of rechts, voor of achterom.
  Vrijheid blijheid met nudisten.
  Paul, een homo en nudist uit Haarlem.

 16. 11 juni 2018 at 17:28

  Ik vind hier ineens wat van mijzelf. Inderdaad het was bar weer, maar gewoon vol(ge-)houden. Het blogje staat nog steeds op ipernity. Helaas is Joop op 4 september 2016 in Gent overleden. Ik heb hem twee keer mogen ontmoeten, bij WNBR 2011 van Wageningen naar Arnhem en in 2013 bij WNBR Amsterdam. En Hans later in 2015 toen ik met een gek stee in de kop bij de bodypaintingday naar binnen wandelde. Hij had een van de mooiste beschilderingen op. Geniet ook van dat evenement. https://www.flickr.com/search/?user_id=61286047%40N00&sort=date-taken-desc&text=bodypaintingday&view_all=1

Geef een reactie