Sinds een paar dagen had ik een vervelend probleem op mijn PC en geen tijd om de oorzaak te googlen. Ik kreeg 127.0.53.53 voor alle lokale IPv4-adressen. Ik had een eenvoudige IPv6-workaround maar die bleek niet houdbaar omdat niet alle systemen IPv6 aan boord hebben.

Systemen onbereikbaar

Een aantal van mijn systemen was vanaf mijn PC niet of slecht bereikbaar. Ik dacht dat het aan de Fritz.box lag. We hadden net een nieuwe, maar ja. Als je probeert in te loggen op een Raspberry PI en je krijgt connection refused, dan denk je toch eerst aan een probleem op de Raspberry. En als netatmo thermostaten niet meer uitgelezen kunnen worden, dan ga je aan het netwerk denken. Maar ja, almaar geen tijd. En soms probeer je wat dat even werkt maar toch geen oplossing is, zoals de wifi-repeater herstarten. Het is mij nog onduidelijk waarom dat dan even werkte. Kortom het netwerk leek aardig in de war.

IPv6

Toen herinnerde ik me dat ik enige tijd geleden op mijn PC IPv6 heb uitgezet omdat sommige sites alleen op mijn pc om onverklaarbare reden heel traag worden van IPv6. Ik moet nog een keer uitzoeken waarom. Toen ik IPv6 weer inschakelde waren al mijn servers weer goed bereikbaar. Maar Carol kon ook al een paar dagen niet op haar printer terecht. Toen ik dat probleem probeerde op te lossen, zag ik iets dat ik op mijn PC ook al had gezien. 127.0.53.53 op alle lokale IPv4 verzoeken.

Nieuw TLD

Dat was een spoor. Het blijkt dat er een nieuwe Top Level Domain .box in de maak is en dat komt binnenkort beschikbaar. Volgens sommige bronnen is het al sinds 11-11 live. En laat nou net AVM voor de fritz!box routers fritz.box als lokaal domein gebruiken. Dat is dus een name collision van binnen en buiten. Op het internet kon ik geen aanknopingspunt vinden. Iedereen wacht op antwoord van AVM of XS4ALL. Maar wat ik raar vond, was dat er maar relatief weinig gebruikers klaagden, en dat onze linux-servers of mobieltjes nergens last van leken te hebben, maar alleen 2 PC’s. En dat er ook geen probleem was met IPv6. Ik besloot dus om verder te zoeken.

Avast

Nog wat verder speurwerk leidde naar Avast. Die bieden een DNS-beveiliging die zich bemoeit met alle DNS aanvragen. En kennelijk gaf die als antwoord 127.0.53.53 op alle interne hosts. Ik heb op beide PC’s avast Secure DNS uitgezet en daarmee is het probleem voor nu verholpen. Ik ben wel benieuwd wat er gebeurt als .box definitief en echt live gaat. Fingers crossed.