Ik voel me echt wel thuis in Linux. Ik heb een Linux-NAS waar ik lekker mee speel. Ik heb er van alles en nog wat op geïnstalleerd, een mp3 fuse mount schijf gebouwd vanaf de bron code, een rsnapshot-schema gecreëerd. Ik heb een script dat met de UPS communiceert. Deze website draait op mijn eigen Debian wheezy server. Ik heb een Linux satelietontvanger waar ik graag mee speel. Ik droom in vi. Dus daar zit het probleem niet. Nu ik niet meer bij Hot ITem werk, dacht ik lekker ook voor de desktop over te kunnen stappen van Windows op Linux. Niet dus.

Beest van een computer

Mijn Dell begon het aardig te begeven, eerst de RJ45, vervolgens start hij soms niet door de bios en nu weer een harde schijf. Dus heb ik op advies van tweakers een beest van een computer aangeschaft. Een echte gamersbak, maar dan zonder de harde schijf, alleen een SSD. Ik heb immers een NAS voor data. En natuurlijk ook zonder die idioot dure en energieverslindende grafische kaart. De Intel on board-chip is voor mij meer dan goed genoeg. En je kan heel cool naar binnen kijken.

Linux debaclegrmbl

Gisteren kwam het monster binnen. Ik had een Debian usb bootable installatie stick voorbereid, dus dat zou helemaal goed komen. Ik ging monter van start. Maar na veel gepruts kwam ik er achter waarom Debian niet zo handig is. In Debian 8, codenaam Jessie, hebben ze de nieuwste Intel drivers voor de grafische kaart nog niet verwerkt. Ondanks alle tips over backports en -t testing voor recentere drivers bleef mijn resolutie steken op superVGA. Okay, dan maar naar Ubuntu. En om driver-narigheid te voorkomen, dacht ik dat het slim was om 14.04 LTS te kiezen. Geen goed idee, zo bleek. Die bleef halverwege steken met een excuus dat er iets was misgegaan en dat er te zijner tijd wel een programmeur naar zou kijken als ik de fout zou opsturen. Wat niet mogelijk was, want hij was blijven steken. Alle installatieopties geprobeerd, geen verschil. Okay, mijn humeur liep al achteruit en het was al midden in de nacht. Met ons langzame internet duurt het altijd wel even voor je de volgende ISO binnen hebt. Nou, dan maar over op Ubuntu 15.04. Even kijken of die wel installeert. Verdraaid. Dat werkte. Alles ging (bijna) in één keer goed. Lekker wat dingetjes installeren. Ik kon al mijn Word-documenten bekijken en bewerken. Nou, dan even de printer. Ik heb een OKI C321DN netwerkprinter. Testpagina ging goed, nu even document voor het ‘echie’. Printer vast met een onduidelijke melding, alleen herstarten hielp. Andere drivers, de officiële driver van OKI, maakt niet uit. Hij ging het niet doen.

Big brother is looking through the windowsWindows 10

En toen was het kwart voor vijf ’s nacht en was ik er klaar mee. Ik heb direct Windows 10 en Office 2013 besteld. Ik had me voorgenomen dat Mickey$oft geen cent meer aan me zou verdienen. Helaas. Je kunt zeggen van Windows wat je wilt (Venstertjes 2003 Datacenter Editie heb ik altijd een giller gevonden) maar het werkt wel gewoon altijd en de blauwe schermen uit het verleden komen eigenlijk niet meer voor, behalve bij een ernstig hardware probleem. Ik heb mijn ziel dus weer aan de duivel verkocht, maar de privacy-settings draai ik helemaal dicht. Apple heeft in ieder geval nog nooit maar een dubbeltje aan me verdiend. En dat wil in in ieder geval zo houden.