Ik kan zonder social media

29 september 2016

Ik wilde al een tijdje stoppen met Twitter. Het was het enige (a)sociale medium waarop ik me uitte. Toen ik met Twitter begon waren er nog wel eens discussies, bijna echte gesprekken. Toen ik van het weekend eens terugkeek zag ik dat dat geleidelijk aan helemaal veranderd is. Twitter is de roeptoeter van het eigen gelijk geworden en ik deed er ook aan mee. Maar schreeuwen is geen praten.

#Ieder1

Ik heb afgelopen zondag aan de Parade van Ieder1 meegedaan. Fantastisch evenement. Maar je kon er op wachten. Ook rond #ieder1 ging Twitter weer helemaal los. De tegenstanders aan beide zijden lieten hun diarree weer helemaal lopen. Door sommigen wordt je voor racist of ontkenner van racisme uitgemaakt. En volgens de andere zijde ben je een suffe naïeve sukkel die het gevaar van de buitenlanders niet ziet en antisemitisch is. En ik was het acuut helemaal zat. Net als stoppen met roken, nu 30 jaar geleden. Je vindt het al een tijdje niet lekker meer, eigenlijk vies. Maar stoppen is lastig. Ik dacht nog even om al die gekken te blokken en weer gewoon Twitter weer op de oude manier te gebruiken. Dat kostte veel tijd en ergernis. Want om ze te blokken, moet je even kijken wat voor vuil ze spuiten. Daar werd ik heel ongelukkig van.

Joop.nl

Maar toen viel mijn oog op de bijdrage van Francisco van Jole op Joop.nl “Ieder1 en de azijnpissers van social media”. Dat was een eye-opener. Nog weer eens gekeken wat ik op Twitter allemaal voorbij zag komen. Op Twitter zie je met name aan de rechterkant ‘activisten’ met meestal 60.00 tweets of meer. Sommigen halen de 120.000. Die doen niet anders dan schreeuwen en beledigen en elkaar napraten. Retweeten heet dat. Waar halen ze de tijd vandaan. Ik heb nog een uurtje nagedacht en toen mijn twitter-account verwijderd. En ik houd tijd over!

Ouderwets

Ik doe weer ouderwets, ik haal mijn nieuws gewoon zelf, op nos.nl, decorrespondent.nl en joop.nl. En verder ga ik wat interest-sites langs, zoals groenecourant.nl Dat is voor mij genoeg! Ik kan zonder social media.

3 Comments

 1. Nu nog een mooie naam en ‘roepen’ dat het nieuw en mode is……
  Of trap je daar niet in?
  Goed voorbeeld Rob.
  Gelukkig zijn er toch nog redelijk en objectief denkende mensen….

 2. Na ontspullen komt ont-Social-media-en. Ik had je al gemist?. Twitter heeft het al in de naam : slechts gekwetter, een discussieplatform is het niet. Je hebt het lang uitgehouden.

 3. Ha Hendrien!

  En ik had al alleen maar Twitter omdat dat het “minst sociale medium” was dat ik kende. Namelijk een medium waar je geen digitale vrienden en kennissen hebt, want in het concept van digitale vrienden zie ik al helemaal niets.

Geef een reactie