Al langer maak ik me ernstig zorgen over de privacy-inbreuken die giganten als Google, Apple, Microsoft en Facebook maken. Kennelijk zorgeloos voorzien we hen in inzicht in ons volledige doen en laten. We vertellen hen wie onze vrienden zijn, welke producten we graag kopen, welke muziek we mooi vinden, wat we op internet uitspoken en naar welke evenementen we gaan. Ik verzeker je, met deze gegevens weten ze of je rookt of niet, of je qua voeding in een risicogroep zit, welk geloof je aanhangt.

DuckDuckGo

Niets te verbergen

En zelfs als je niets te verbergen hebt, ze hebber er gewoon niets mee te maken. Ze hebben toch niets kwaads in de zin, zeg je? Yeah, right… Keep on dreaming. Bovendien hoeven ze niets kwaads in de zin te hebben om je toch te benadelen. Ze laten bijvoorbeeld op grond van jouw voorkeuren zoekresultaten weg voor koopjes, want jij woont in ’t Gooi. Dus jij kunt die dure blouse wel betalen. Misschien kunnen verzekeraars ook wel bij de informatie. Dat is trouwens wel zeker. Je deelt toch bijna alles publiek. Verzekeraars weten ook wie je vrienden zijn. En willen ze jou nog wel verzekeren, als ze vermoeden dat je rookt?

Open Source alternatieven

Twee jaar geleden heb ik een pleidooi gehouden voor open source alternatieven voor de sociale media en de zoekmachines. En er is iets aan het gebeuren. Ik kijk al bijna niet meer naar Google om. Ik heb duckduckgo! En ik vind alles wat ik wil. Een dikke aanrader. Duckduckgo slaat niets van je op. Duckduckgo filtert geen resultaten. Nu nog alternatieven voor Facebook, Twitter en voor je mobiel.