Zout

Carol en ik drinken graag tomatensap. We denken dat dit heel gezond is. Wij proberen heel gezond te leven, dus dat past. Of toch niet? Sinds kort kijken we ook beter naar ons zoutgebruik. Ik kook bijna zoutloos en we eten nagenoeg geen voorbereide producten met zout, behalve één of twee boterhammen per dag en wat kaas.

tomatensap van de nieuwe band

Recente ophef

Door alle recente ophef over zout, hebben we alles nog eens bekeken en we doen het eigenlijk heel goed behalve met ons tomatensap. Daar blijkt zoveel zout in te zitten, dat we met onze 1 tot 2 grote glazen per dag al bijna aan de helft van onze maximale dagconsumptie zaten. Dat is wel een beetje veel. We hadden altijd heerlijk tomatensap van De Nieuwe Band met Demeter-keur. Dat drinken we dus niet meer.

De Nieuwe Band

Ik vind De Nieuwe Band een fantastisch bedrijf. Het is een coöperatie die onder andere opvalt door hun wijze van handelen. Ze voeren biologische en biologisch dynamische producten die op mens, dier- en milieuvriendelijke wijze geproduceerd en verhandeld worden. Ze staan voor een eerlijke verdeling van de welvaart. Fantastisch. Ik dacht dat ik daar wel gehoor zou vinden op mijn vraag over minder zout in de tomatensap. Het antwoord was heel teleurstellend. Anderen springen ook in de sloot, dus wij ook. Dit antwoord verwacht je van Unilever, niet van De Nieuwe Band.

Beste Rob,

We kregen je reactie via onze website op het zoutgehalte in ons tomatensap.

Fijn om te horen dat jullie dit product zo positief waarderen!

Over het zoutgehalte kan ik het volgende opmerken: Als je het zoutgehalte vergelijkt moet je weten dat op veel producten alleen het natriumgehalte bij de ingrediënten wordt vermeld.

Natrium is een onderdeel van keukenzout (natriumchloride NaCL) . Om het zoutgehalte hieruit te berekenen moet je de natriumwaarde met 2,5 maal vermenigvuldigen.

Als je het zoutgehalte in het tomatensap van De Nieuwe Band vergelijkt met andere merken blijkt niet dat ons sap meer zout bevat.

We zien dan ook geen reden het zoutgehalte aan te passen.

We hopen dat jullie nog lang van dit product mogen genieten. Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, mocht je nog vragen hebben dan hoor ik die graag.

Met vriendelijke groet,

xxx

  3 comments for “Zout

  1. 21 mei 2014 at 15:32

    Ik zoek toch nog even verder hoor, er moet toch ook bio tomatensap bestaan waar geen slootlading zout in zit?

  2. 31 mei 2014 at 17:30

    Gisteren op Vara: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1421997
    We eten ongezond en we zijn te dik. Hoe krijgen we de voedingsindustrie zo ver dat ze gezondere producten gaan verkopen? Elena Lindemans zoekt het uit.
    De voedingsindustrie is niet bereid aanpassingen te doen, doods benauwd voor omzet verlies.
    Dus zelf goed kijken.
    Sedert Christa’s 1e zwangerschap (1973) zijn wij drastisch gestopt met zout toevoegen en letten op producten met toegevoegd zout en suiker.

  3. Rob Meerwijk
    31 mei 2014 at 18:09

    Hoi Tony, Ik herken het helemaal, maar ik had verwacht van De Nieuwe Band dat ik over een een Demeter-product toch tenminste een welwillende reactie zou krijgen> Ik vroeg alleen of ze wat minder ongezonde toevoegingen zouden willen doen aan een product dat in essentie toch heel gezond is. Maar ik vermoed dat “zeezout” door consumenten heel positief wordt ervaren en dat het daarom in het sap blijft zitten. Maar ook zeezout is gewoon zout!

Geef een reactie