Ik heb samen met Carol een zeeschouw gekocht. Ik zocht een handzaam scheepje dat onder alle omstandigheden alleen te zeilen is en waarmee je het Wad op kunt. Bovendien moest het uiteraard een platbodem zijn. Het mocht dus niet te groot zijn, en bijna alles moet vanuit één plek te bedienen zijn. Dan kom je eigenlijk vanzelf op een zeeschouw in Visserman-uitvoering uit. Platbodem, behoorlijk zeewaardig, niet te groot, en alles vanuit de kuip te bedienen. Alles behalve de kluiverboom en het anker binnen 2 stappen vanaf het helmhout te bedienen.

Liefdevol gebouwd en onderhouden

Ik ben uitgekomen op een scheepje dat oerdegelijk is gebouwd door de Fa. C.A. Engelaer & Zonen uit Beneden Leeuwen is gebouwd naar het ontwerp van Henk Lunstroo. En het bijzondere is, dat dit scheepje helemaal op specificatie van de ontwerper is gebouwd. In een aantal gevallen is er namelijk bezuinigd door de ontwikkelaar op materiaal en arbeidsuren. Het vlak is maar liefst 10 mm dik. De kimmen en het boeisel zijn 6mm dik. Het halfrond op het berghout is massief, evenals de kielbalk. En geen spatje roest op het hele schip. Het is zo degelijk en zo liefdevol onderhouden door de eerste eigenaren, van wie ik het scheepje mocht overnemen, nadat zij er sinds 1977 heel goed op gepast hebben. En naast de onberispelijke staat van onderhoud is het gewoon ook een heel mooi scheepje. Dinsdag ga ik het ophalen in Almere Haven. Ik kan niet wachten!

Henry Engelaer:

“Wij waren vaklui, we wisten dat onze reputatie daar vanaf hing en dus hebben we onszelf altijd hoge eisen gesteld, zodat we nooit klanten konden verliezen op matige kwaliteit.”

WK56

Ik heb wel een paar veranderingen in petto. Ik ga een kluiverboom monteren en een kluiver voeren. Anders kan ik natuurlijk niet meedoen met de zachtebedrace volgend jaar! En verder wil ik het scheepje bovendeks zwart-grijs verven. En ik haal de naam van het schip er af. In plaats daarvan wil ik een visserijnummer gaan voeren. Dat wordt de WK56. Workum wordt immers de thuishaven, en dat loopt lekker in de uitspraak, probeer maar: wee-kaa-zesenvijftig.