Op 5 juni ben ik na het avondeten vertrokken om net voor het einde van de bediening van de provinciale bruggen uit te kunnen varen. Het zou weer mooi weer worden, met windkracht 3-4 uit het noorden. Ik had weer een nieuw mooi boek van Jan van Aken bij me, “Het fluwelen labyrint”. En normaal heb ik nooit veel tijd om te lezen, maar als je in je eentje met de boot weg bent, dan heb je alle tijd. Dat is heerlijk. Ik vond een mooi plekje aan een remmingswerk van Marrekrite op de Sânmar. Het is deze tijd van het jaar lekker lang licht, dus lekker lang lezen. Maar als het dan ook donker is, dan is het bedtijd.

Fluessen en Hegemermar

De volgende morgen heb ik eerst uitgebreid gelezen en daarna ben ik op de zeilen van de aanlegplaats vertrokken. De wind was zuidelijk, zwak tot matig. Via de doorsteek naar de Grutte Gastmar en de Yntemasleat naar de Fluessen. Daar heb ik een mooi tijdje heen en weer gezeild, met helaas niet al te veel wind. Het was wel een aangename en toch rustige dag. Er was niet veel volk op het water. Wel goed weer om het schip beter te leren kennen. Ik twijfel toch wat over nieuwe zeilen. Ik denk dat ik dan toch wat hoger aan de wind zou kunnen komen. Aan de andere kant zijn de zeilen nog best goed. Maar wanneer zijn ze dan uitgezeild? Wat is het moment om te vervangen? Ik kijk het eerst nog maar even een jaar aan. ’s Avonds heb ik aan de buitenzijde van het Konijneneiland gelegen, ook bekend als Langehoekspôlle. Het was daar mooi rustig, zodat ik geen kleren hoefde zoeken.

De volgende morgen was er even wind, maar toen ik zover was viel de wind volledig weg. Nog maar wat lezen dus. Om 12 uur kwam er een schoolklas oorlogje spelen op het eiland met elektronische echt uitziende wapens en VR-brillen, dus toen was het tijd om te vertrekken. Maar er was nog geen wind. En dat bleef zo. Af en toe een zuchtje, nu eens noord, dan weer oost, dan weer west. Je kon scheepjes zien varen – of dobberen – in dezelfde richting met volstrekt andere zeilstanden. Aan de windmolens bij Workum in de buurt was te zien, dat daar een aardig noordenwindje moest staan. De windmolens bij de Rotterdamse Hoek stonden de hele dag stil. Net toen ik van het water af wilde gaan, stak er een goede wind op. 4-5 uit het noordwesten. Zo heb ik toch nog 2 uurtjes prima kunnen zeilen.

Ik moest op de motor terug naar Workum, vanwege tegenwind. En met een schouwtje in je eentje opkruisen in de Yntemasleat is een slecht plan. Ik zag wel een beetje op tegen het invaren van de box. Maar zonder mik en dus meer roeruitslag ging dat zonder problemen.