Op mijn eerste weekendje weg met de WK56 heb ik genoten van de vrijheid om gewoon als het je uitkomt je scheepje te pakken. Het was mooi weer, en het beloofde ook 3 dagen mooi te blijven. Het scheepje lag nog in de vaart voor de deur en het was de bedoeling om te eindigen op de vaste zomer ligplaats bij jachthaven Bouwsma in Workum. Zaterdagochtend eerst maar eens de mast plat om onder de vaste bruggen door te varen. Na 700m sloeg de motor af. Het blijkt dat je met de Sabb diesel dus best een eind komt met de brandstof die in de slang zit! Gauw weer starten. Voorbij Koudum kon de mast weer omhoog. Dat is best zwaar, maar wel te doen, tenminste als je zorgt dat de stootwillen niet over de stagen heen hangen. De wimpel van 2 meter bleek bij nader inzien toch niet te lang. Op die hoogte ziet hij er heel normaal uit. Gelukkig had ik Carol kunnen weerhouden van inkorten! Er was niet veel wind, en Carol zou naar Stavoren komen om een stukje mee te varen op het IJsselmeer. Ik heb dus gemotord om daar een beetje op tijd te kunnen zijn. In Stavoren heb ik Carol opgepikt en we zijn samen door de sluis gegaan. Inmiddels was er ook wat wind gekomen, dus we hebben fantastisch gezeild. Carol vond het niet eng, ondanks een dikke 4 en vol tuig. Dat komt door de kuip en doordat het schip vrijwel geen helling maakt, door de enorme breedte. ’s Avonds hebben we op het terras van restaurant De Koebrug een heerlijk vegetarisch maal gehad. En omdat ik terug kon lopen naar de spoorhaven, kon ik afsluiten met een heel speciale whiskey, waarvan ik de naam alweer vergeten ben. Maar het was wel de favoriet van Michiel Goeman!

Ivo, Tessa en BamBam

De volgende dag kwamen Ivo en Tessa aan boord. De wind was wisselend die dag, van bijna niets, tot windkracht 5. Het was wel prachtig weer, dus het kon niet op. BamBam vond het wel wat spannend, vooral omdat hij in de kuip niet veel kon zien. Het anker is niet fantastisch. Het is een stalen stokanker, maar zonder ketting. En omdat hij toch wat klein is heeft hij de neiging om te kantelen, en zich niet in te graven. Dus voor de lunch zouden we ankeren op de rede van Stavoren, maar dat ging niet fantastisch. Nadat Ivo en Tessa weer in Stavoren van boord waren gegaan ben ik naar mijn favoriete naaktstrandje gevaren bij Stavoren om daar de nacht door te brengen. Ik was daar nog niet aangekomen, of ik hoorde van Tessa dat het in Lemmer verschrikkelijk onweerde en heel hard regende. Ik zag net boven land wel allerlei onheil, maar volgens buienradar zou dat niet dichterbij komen. En afgezien van een klein spatje is het droog gebleven.

Één dag alleen

De volgende dag zou ik eigenlijk vroeg weer naar huis gaan, maar het was zo prachtig weer, en ik had het prachtig boek van Jan van Aken – De Ommegang – nog lang niet uit. Ik heb dus besloten om in ieder geval de ochtend te blijven lezen, en te wachten tot er wind kwam. De wind kwam ’s middags. Ik heb nog even lekker gezeild en ben toen naar binnen gegaan om de ligplaats op te zoeken. Ik kon zo mee de sluis in. Dat is het voordeel van op maandag varen. Dan is het lang zo druk niet. Het bleek nog wel heel wat voeten in de aarde te hebben om de de box in te varen. Eerst had ik de verkeerde. De 6 van 46 was half afgevallen, waardoor het 40 leek. En door de wind, en omdat ik nog niet zo goed weet bij welk toerental ik van voor naar achteruit kan, en omdat ik ontdekte dat je met de mik op te weinig roeruitslag hebt, was het wel modderen, en steeds opnieuw proberen. En toen was de WK56 te breed voor wat bij nadere inspectie box 46 bleek te zijn. Vervolgens dan toch maar naar box 41 aan de andere kant van de steiger. Ook dat viel niet mee. De kop waaide steeds weg. Uiteindelijk is het me gelukt, maar ik heb wel om box 40 gevraagd. Daar kan ik “rechter” invaren.