Als je wat mosselen of kokkels over hebt van de dag ervoor, niet weggooien, maar Hollandse Paella maken!

Ingrediënten voor 2 personen

  • Handje vol gekookte mosselen of kokkels (liefst in wijn en groente)
  • Onsje zalmsnippers (andere vis kan ook)
  • Rijst
  • Saffraan
  • 3 Lenteuitjes
  • Stukje spitskool (witte of groene kool mag ook)
  • 2 tomaten (met veel smaak, dus bijvoorbeeld trostomaten of roma’s)
  • Verse basilicum

Bereiding

Kook de mosselen of de kokkels in wat goedkope witte wijn met wat groente erbij. Kook ze kort dan blijven ze sappig en dan worden ze niet taai. Het mogen ook overgebleven mosselen van de vorige dag zijn. Zet rijst op voor 2 personen. Kook de rijst rustig droog. Begin intussen met de tomaten. Snijd ze in plakjes en bak ze op niet te hoog vuur aan 2 kanten mooi bruin. Leg ze apart op een schaaltje. Hak de lenteuitjes fijn en bak die aan tot ze iets glazig worden. Voeg fijn gesneden kool toe. Bak al roerend in 5 minuten beetgaar. Intussen is de rijst gaar. Roer er een paar draadjes saffraan door en laat nog even staan.  Neem een wok en bak de zalmsnippers kort aan. Voeg de rijst toe en schep een paar keer om. In 5 minuten mooi droog bakken op half hoog vuur. Voeg vervolgens de kool met de uitjes toe. Nog 5 minuten samen doorbakken en geregeld omscheppen. Voeg als de mosselen en de kokkels toe, nog 3 minuten op laag vuur laten staan. Garneren met de tomaten en de basilicum in de wok. Opdienen en smullen. Van Carol kreeg ik een 10 voor dit recept. De liefde van de vrouw gaat door de maag.