Ik heb het gevoel dat de tolerantie weer wat toeneemt en dat de schaamte en de preutsheid weer wat verdwijnen. Vorige week in de sauna viel het me op dat bijna niemand meer een handdoekje omslaat, maar dat de meesten weer frank en vrij zonder schaamte rondlopen. En dat is de laatste jaren wel anders geweest. Het valt ook op, dat er weer veel meer jongeren naar de sauna gaan. Ik heb aan de andere kant ook het gevoel dat de tolerantie ten opzichte van hoofddoekdragers weer toeneemt. Zou het zo zijn, dat we in Nederland weer wat losser worden? Het zou mooi zijn.

Bloot langs de vaart

Ik zit ’s zomers regelmatig bloot bij de vaart een boek te lezen of een boterham te eten. De passerende bootjes reageren daar weer veel rustiger op dan een paar jaar geleden. De meeste passanten doen of er niets aan de hand is, wat feitelijk ook zo is. Zij groeten gewoon. Een paar vinden het ook grappig of leuk en zeggen dat ook. Slechts een enkeling geeft blijk van ongenoegen.

WNBR

Het zou leuk zijn, als dit zich zou gaan vertalen in meer bezoekers op het naaktstrand en meer deelnemers aan de WNBR van 2018. En vooral ook als dit verjonging van het publiek teweeg zou brengen. Net als in de sauna. Ik ben er daarom des te meer blij mee dat de NFN bloot weer heel gewoon wil maken. En dat we niet meer zo naturistisch zijn is ook heel fijn. Het helpt echt als wij bloteriken niet krampachtig doen over bloot.

Twitter

Of zit ik er helemaal naast. Is het alleen maar mijn gevoel. Komt het omdat ik geen twitter meer heb? Is het nog steeds almaar erger en zie ik het gewoon niet meer. Lezers, laat van je horen en deel je ervaringen met mij!