Het is van alle tijden. Kijk maar in het Rijksmuseum. Geschilderde naakten zijn bijna altijd vrouw. Nog steeds laat een man zich moeilijker naakt portretteren dan een vrouw. Ik zou wel eens willen weten waarom.

Cover van de UIT!

Kwetsbaarheid en schaamte

Het is speculeren, maar het zou met kwetsbaarheid en schaamte te maken kunnen hebben. Misschien voelt een naakte man zich eerder kwetsbaar dan een vrouw. Als dat zo is, wat is daar de oorzaak van? Voelen mannen zich ongemakkelijk met hun wiebelend geslachtsdeel. Dat lijkt me niet de reden, want bij naturisten zijn mannen juist oververtegenwoordigd. Misschien worden mannen minder gewaardeerd om hun uiterlijk en worden ze daar onzeker van.

Esthetiek

Misschien heeft het met esthetiek te maken en vinden we met zijn allen vrouwen gewoon mooier dan mannen. Het zijn natuurlijk ook meestal de jonge vrouwen die voldoen aan het schoonheidsideaal die naakt geportretteerd worden en bijna nooit dikkere of oudere vrouwen. Rubens maakte daar een uitzondering op en dat wordt eeuwen later nog steeds bijzonder gevonden.

Taboe

Als esthetiek de reden is, dan begrijp ik nog steeds niet waarom mannelijk naakt taboe is. Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik naturist ben. Maar als ik aan collega’s zou vertellen dat ik bloot op de cover sta van een blad dat door circa 80.000 mensen wordt gelezen, dan zou ik daar beslist reacties op krijgen.

Naschrift 6 april 2014

Lezenswaardig stuk van Peter Breedveld op frontaalnaakt.nl